logo dierenartsenparktijk Barendrecht    
         
 


Lees ook:

 

Vlooien en teken

Alle huisdieren kunnen last krijgen van ectoparasieten: schadelijke diertjes die op of in de huid. Ze zorgen meestal voor erge jeuk en soms veroorzaken ze kale plekken of zelfs huidontstekingen. Het is belangrijk uw huisdier te beschermen teken, vlooien en andere parasieten.

Vlooien
Vlooien zijn  kleine springende insecten die veel jeuk kunnen veroorzaken. Sommige honden en katten kunnen allergisch worden voor vlooien (het speeksel), zodat een enkele beet van een vlo wekenlang huidproblemen kan geven.
Pups en kittens kunnen zelfs bloedarmoede van veel  vlooien krijgen.
Verder kan  de vlo  lintwormen  overbrengen op uw huisdier.

Wij adviseren om zowel de volwassen vlo als de eitjes en larven aan te pakken. Want als u 1 vlo op uw hond of kat ziet zijn er al gauw ongeveer 100 vermeerderingsstadia in uw huis te vinden (eitje, larfje, pop).
Dit kunt u doen met o.a. Advantage. Eén pipet in de nek zorgt  ervoor dat zowel de vlo gedood wordt en de eitjes niet uitkomen, gedurende een maand. Het is hierbij belangrijk de vloeistof/pipet nauwkeurig op de huid aan te brengen.
Tevens moet u er voor zorgen dat met name de plekken in huis, waar de hond of kat regelmatig loopt, vaak (liefst dagelijks) gezogen wordt. Maar ook uitkloppen van kleedjes, manden en dergelijke vermindert het aantal vlooieneitjes.
Daarnaast zijn er sprays (voor op het dier of voor in huis), shampoos en voor katten zelfs injecties tegen vlooien mogelijk. Als u hierover vragen heeft, laat het ons weten, wij kunnen u helpen in de strijd tegen de vlooien!

Nieuw!: Tabletten tegen de vlooien voor de hond, vraag de assistentes voor meer informatie.

Belangrijk om te weten:
Wij zien de laatste jaren met name in oktober en november veel vlooien!!!  En zelfs in de winter worden er soms nog wel vlooien gezien. Vooral in het najaar zijn we geneigd niet meer aan vlooien te denken en dus niet meer te behandelen. Behandel dus langer dan u gewend was.

Teken
De laatste jaren worden we steeds vaker geconfronteerd met teken. Teken komen vooral voor in het bos en in hoog gras. Ze laten zich op de vacht van een warmbloedig dier vallen als deze voorbij loopt. Een teek kan zich dus op deze manier ook aan een mens hechten! Als de teek eenmaal op uw huisdier is beland, zuigt het zich helemaal vol met bloed. Daarna laat de teek weer los om eitjes te leggen.

Teken bestrijden
Goed werkende middelen zijn o.a. Advantx en Certifect (alleen voor honden). Deze middelen zijn bovendien veilig voor andere huisdierenen moeten elke 3 tot 4 weken herhaald worden.
Indien u vaak naar Zuid-Europa gaat is het aan te bevelen een Scalibor halsband te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat uw hond geen last meer heeft van teken, maar ook  andere parasieten in Zuid-Europa, zoals zandvliegjes, maken niet veel kans uw hond te besmetten. Ziektes veroorzaakt door deze parasietenzijn vaak heel gevaarlijk en moeilijk te behandelen.

Belangrijk om te weten
Teken besmetten hun gastdier pas na 48 uur! De meeste tekenmiddelen voorkomen niet altijd dat de teek zich vasthecht. Het kan dus lijken alsof het middel niet werkt , maar de teek is dood voordat hij uw dier kan besmetten en valt vaak binnen 2 dagen van uw huisdier af.
Controleer echter uw huisdier elke dag om veel ellende te voorkomen.

Teken verwijderen
De beste techniek om teken te verwijderen is met een tekenpincet. Niet eerst de teek verdoven met olie of alcohol, want dan leegt de teek zijn maaginhoud in het bloed van uw hond en wordt uw huisdier juist besmet. Jodium of betadine pas gebruiken als de teek eruit is.

 
         
 
Dierenartsenpraktijk Barendrecht | Dr. De Visserstraat 1A | 7204 KM Zutphen | Tel: 0575 527720