logo dierenartsenparktijk Barendrecht    
         
 


Lees ook:

 

Vaccineren van uw konijn

Een vaccinatie beschermt uw konijn tegen besmettelijke en vaak dodelijke ziektes. Deze komen nog steeds voor in Nederland!

Waarom vaccineren?
Het principe van vaccineren is, dat je de afweer wakker maakt voor een virus of bacterie die in het lichaam zou kunnen komen. Dit doe je met een stof die op dit virus of deze bacterie lijkt, maar die geen ziekte veroorzaakt. Op het moment dat de indringer het lichaam binnenkomt, kan de afweer dan direct reageren, zodat het dier niet ziek wordt. Deze opgebouwde afweer neemt in de loop van de tijd af. Om de afweer alert te houden, moet uw konijn elke jaar ingeënt worden.


Waartegen enten?
Myxomatose
Myxomatose is een zeer besmettelijk virus. Het wordt overgebracht via muggen, mijten en de konijnenvlo, maar kan ook overgebracht worden via direct contact met besmette dieren of materialen. De ziekte begint meestal met ooguitvloeiing en een vieze neus. Later vormen er zich weke bobbels (myxomen) op de huid, voornamelijk bij de ogen, snuit en de anaalstreek. In de meeste gevallen gaan konijnen dood aan deze ziekte.

VHD (Viraal Haemorragische Disease)
VHD is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke konijnenziekte. Het wordt vooral verspreidt via ontlasting en besmette dieren en materialen (vers gesneden gras).
Het verloop van de ziekte is erg wisselend, soms gaat het zeer snel (plotselinge dood), soms duurt het wat langer (stoppen met eten, depressie, benauwdheid, koorts en soms zelfs schreeuwen). In bijna alle gevallen gaan konijnen dood aan deze ziekte.

 

Wanneer enten?
Konijnen mogen geënt worden vanaf ongeveer 5 weken leeftijd. De meest geschikte tijd om te enten is in het voorjaar omdat dan het gevaar van besmetting het grootst is.
Met de entstof die wij gebruiken hoeft uw konijn nog maar een keer per jaar gevaccineerd te worden.

 
         
 
Dierenartsenpraktijk Barendrecht | Dr. De Visserstraat 1A | 7204 KM Zutphen | Tel: 0575 527720