logo dierenartsenparktijk Barendrecht    
         
 


Lees ook:

 

Vaccineren van uw kat

 

Of het nu gaat om een kitten een volwassen kat of een ouder dier: enten is van levensbelang! Een vaccinatie beschermt uw huisdier namelijk tegen besmettelijke en soms zelfs dodelijke ziektes. Deze komen nog steeds voor in Nederland! Vaccineren doen we tegenwoordig op maat. Dit betekent dat we niet elk jaar standaard de “grote cocktail” geven maar kijken wat er nodig is.

Waarom vaccineren?
Het principe van vaccineren is, dat je de afweer wakker maakt voor een virus of bacterie die in het lichaam zou kunnen komen. Op het moment dat de indringer het lichaam binnenkomt, kan de afweer direct reageren, zodat het dier niet ziek wordt. Deze opgebouwde afweer neemt in de loop van de tijd af. Om de afweer alert te houden, moet uw kat soms elk jaar weer ingeënt worden.

Wanneer en waartegen wordt uw kat ingeënt?

Leeftijd / ziekte

Kattenziekte

Niesziekte

Rabiës (als uw kat de grens overgaat)

9 weken

X

X

 

13 weken

X

X

X

1 jaar

X

X

 

2 jaar

 

X

 

3 jaar

 

X

X

4 jaar

X

X

 

5 jaar

 

X

 

6 jaar

 

X

X

7 jaar

X

X

 

De inenting tegen rabiës moet elke drie jaar herhaald worden.

 

Meer informatie over de ziektes

Kattenziekte
Kattenziekte is een besmettelijk virus dat met name problemen veroorzaakt bij jonge katten. De afweer vermindert omdat het virus in het beenmerg gaat zitten en ze krijgen last van het maag-darmkanaal (buikpijn, braken, diarree). Katten met kattenziekte hebben koorts en voelen zich erg ziek. Door de verminderde weerstand hebben andere ziektes de kans om toe te slaan. Het virus kan jarenlang in de omgeving actief blijven.

Niesziekte
Niesziekte wordt veroorzaakt door verschillende ziektewekkers, maar ook huisvesting, klimaat en verzorging kunnen een rol spelen bij het ontstaan van niesziekte.
Zoals de naam al aangeeft is niesziekte een soort verkoudheid bij katten. Bij sommige katten zal de ziekte zich uiten in niezen, wat hoesten en wat waterige neus- en ooguitvloeiing. Maar in de wat zwaardere gevallen zal de kat sloom zijn, koorts hebben, niet willen eten, speekselen, ernstige neus- en ooguitvloeiing hebben en zelfs beschadigingen hebben op de tong en wangslijmvliezen.
Niesziekte komt met name voor op plaatsen waar katten intensief met elkaar in contact kunnen komen (zoals in een pension), maar de ziekte kan ook door besmettelijke materialen overgebracht worden.
Eenmaal besmet met het herpesvirus ( wat een van de veroorzakers is van niesziekte), blijft de kat dit levenslang met zich meedragen ( zoals de koortslip bij de mens). In periodes van verminderde weerstand zie je soms dat de niesziekte weer kan opspelen.

 

Rabiës
Rabiës is een zeer besmettelijk virus dat bij bijna bij alle zoogdieren voorkomt. Het wordt overgebracht via speeksel en gaat naar de hersenen. Een kat met Rabiës zal meestal wegkruipen en slechts bij uitzondering andere dieren (of mensen) bijten. Toch is er een kans dat katten besmet worden en helaas eindigt dat vaak dodelijk voor de kat.

 
         
 
Dierenartsenpraktijk Barendrecht | Dr. De Visserstraat 1A | 7204 KM Zutphen | Tel: 0575 527720