logo dierenartsenparktijk Barendrecht    
         
 


Lees ook:

 

Vaccineren van uw hond

Of het nu gaat om een pup een volwassen hond of een ouder dier: enten is van levensbelang! Een vaccinatie beschermt uw huisdier namelijk tegen besmettelijke en vaak dodelijke ziektes. Deze komen nog steeds voor in Nederland! Vaccineren doen we tegenwoordig op maat. Dit betekent dat we elk jaar kijken wat er noodzakelijk is. Ze krijgen dus niet elk jaar meer een standaard “grote cocktail”.

Waarom vaccineren?
Het principe van vaccineren is, dat je de afweer wakker maakt voor een virus of bacterie die in het lichaam zou kunnen komen. Op het moment dat de indringer het lichaam binnenkomt, kan de afweer direct reageren, zodat het dier niet ziek wordt. Deze opgebouwde afweer neemt in de loop van de tijd af. Om de afweer alert te houden, moet de hond elk jaar weer gevaccineerd (ingeënt) worden.
Bij pups is het afweersysteem nog in ontwikkeling, daarom moeten de eerste inentingen herhaald worden.

 

Wanneer en waartegen wordt uw hond ingeent.

Leeftijd / ziekte

Hondenziekte

Parvo

HCC

Ziekte van Weil

Kennelhoest
(neusspray)

Rabiës
als nodig

6 weken

X

X

 

 

 

 

9 weken

 

X

 

X

X

 

13 weken

X

X

X

X

 

X

1 jaar

X

X

X

X

X

 

2 jaar

 

 

 

X

X

 

3 jaar

 

 

 

X

X

 

4 jaar

X

X

X

X

X

 

5 jaar

 

 

 

X

X

 

6 jaar

 

 

 

X

X

 

De inenting tegen rabiës moet elke drie jaar herhaald worden.

 

Meer informatie over de verschillende ziektes

Hondenziekte
Hondenziekte is een virus dat over de hele wereld voorkomt en erg besmettelijk is. Jonge honden kunnen er zelfs aan overlijden. Volwassen honden krijgen vaak last van hun luchtwegen, ze gaan hoesten en hebben last van neusuitvloeiing. In een later stadium kunnen ze last krijgen van hun zenuwstelsel wat voor blijvende verlammingen kan zorgen.

Parvo
Parvo is een zeer besmettelijk virus dat bij jonge honden heftig braken en bloederige diarree veroorzaakt en ook bij de oudere hond ernstige ziekteverschijnselen veroorzaakt. Het tast het afweersysteem aan waardoor andere ziekteverwekkers ook gemakkelijk toe kunnen slaan. Het parvovirus blijft lang actief in de uitwerpselen waardoor er lang besmetting kan plaatsvinden.

HCC (Hepatitis Contagiosia Canis)
HCC is een besmettelijke leverziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus verspreidt zich voornamelijk via de urine. Honden kunnen er erg ziek van worden en de lever wordt zwaar aangetast. Jonge honden kunnen hier zelfs aan doodgaan.

 

Ziekte van Weil (Leptospirose)
De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door Leptospiren. Dit zijn beweeglijke bacteriën die het lichaam binnen dringen via wondjes, slijmvliezen of zelfs door de huid. Via de urine verlaten ze het lichaam weer. Ook ratten en mensen kunnen ziek worden. Water waar urine van ratten in zit (bijvoorbeeld grachtenwater) is een belangrijke bron van infectie. De nieren en de lever van de hond worden ernstig aangetast en honden worden er heel erg ziek van.
Jaarlijks vaccineren is noodzakelijk, niet alleen om de hond te beschermen maar ook om de mensen in de buurt te beschermen. Ook voor honden die niet zwemmen is het verstandig om toch te enten omdat water niet de enige besmettingsplaats is.

Kennelhoest
Kennelhoest is een mix van verschillende bacteriën en virussen. Stress zorgt ervoor dat de ziekte makkelijk toe kan slaan. Omdat in een kennel veel honden bij elkaar zitten, en ook vaak veel blaffen, vindt er veel uitwisseling van bacteriën en virussen plaats. En omdat het stressgehalte vaak wat hoger is krijgen deze bacteriën en virussen de kans om toe te slaan. Honden gaan hoesten, een zware raspende hoest en braken soms wat slijm en bloed op.
Jaarlijkse inenting kan niet voorkomen dat de hond besmet raakt omdat de ziekte uit zoveel verschillende bacteriën en virussen bestaat. Wel zal een hond die ingeënt en toch kennelhoest krijgt, minder ziek worden dan een hond die niet geënt is. Deze inenting is verplicht als uw hond naar een pension of op cursus gaat.

 

Hondsdolheid (Rabiës)
Rabiës is een zeer besmettelijk virus dat bij bijna bij alle zoogdieren voorkomt. Het wordt overgebracht via speeksel en gaat naar de hersenen. Het virus zorgt ervoor dat een besmet dier graag bijt en zo wordt het virus overgebracht. De afloop is altijd dodelijk.
In Nederland is de laatste jaren geen hond met hondsdolheid gezien, maar als u met uw hond naar het buitenland wil is het verplicht uw hond 21 dagen voor vertrek te laten inenten. De inenting tegen Rabiës is 3 jaar geldig.

 

 
         
 
Dierenartsenpraktijk Barendrecht | Dr. De Visserstraat 1A | 7204 KM Zutphen | Tel: 0575 527720