logo dierenartsenparktijk Barendrecht  
 
         
 


Lees ook:

 

Het gebit van uw hond


Carnivorengebit.
Het gebit van een hond is gemaakt om een prooi te vangen en te verscheuren. De hoektanden helpen bij het vangen en vasthouden van de prooi en met de grote kiezen verscheurt de hond zijn prooi.
Een hond heeft een scharend gebit. Dit betekent dat de tanden en kiezen niet recht op elkaar staan maar langs elkaar heen scharen.

Ontwikkeling
Net als de mens, heeft een hond een melkgebit en een blijvend gebit. In de baarmoeder wordt het gebit al wel ontwikkeld, maar de puppies worden nog zonder tandjes geboren. Vanaf 2 – 3 weken leeftijd komen vaak de eerste tandjes door. Hieronder kunt u zien op welke leeftijd het melkgebit begint door te komen en op welke leeftijd de tandjes gaan wisselen.

 

Doorbraak melkgebit

Wisselen

Snijtanden

3 – 5 weken

3 – 5 maanden

Hoektanden

3 – 5 weken

5 – 7 maanden

Premolaren (voorste kiezen)

4 – 12 weken

4 – 6 maanden

Molaren (achterste kiezen)

x

4 – 7 maanden

Gebitscontrole
Tijdens de vaccinaties controleert de dierenarts ook altijd het gebit. Bij de puppies is dit voornamelijk om te kijken hoe het gaat met de ontwikkeling van de tandjes (of ze goed doorkomen). Ook bij de halfjaarlijkse controle wordt er naar het gebit gekeken (of er goed gewisseld is). Ook bij volwassen en oudere honden blijven we altijd het gebit controleren, voornamelijk om te zien of het gebit nog goed schoon en gezond is.

 


Gebitsverzorging

Tandplak en tandsteen.
Gebitsproblemen worden met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak is een vrij zachte laag die zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak naar tandsteen Overal waar tandplak aanwezig is, kan tandsteen ontstaan. Als hier niets aan gedaan wordt, kan het tandvlees gaan ontsteken, wat kan leiden tot ernstige klachten zoals verlies van tanden of kiezen of zelfs ontstekingen aan de vitale organen.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, is dit alleen nog te verwijderen door een gebitsbehandeling bij de dierenarts.
Net als mensen, moeten honden en katten dus ook hun gebit schoonhouden om gezond te blijven. Met de juiste verzorging kunt u gebitsproblemen bij uw huisdier grotendeels voorkomen.

 

Preventie van gebitsproblemen Voeding
Voeding kan helpen bij de preventie van tandplak; een gebit dat kauwt blijft schoner. Harde brokken geven bijvoorbeeld minder snel problemen dan zacht blikvoer. Ondanks dat zijn ook harde brokjes niet altijd genoeg.
Er is tegenwoordig speciaal voer dat gemaakt is om het gebit van uw huisdier te verzorgen. Royal Canin Dental helpt bij het voorkomen van tandplak en tandsteen. Deze brokken zijn extra groot zodat ze niet zonder te kauwen doorgeslikt kunnen worden. De brok omgeeft de tand voordat het breekt en veegt zo het tandoppervlak schoon). Daarnaast gaat het voer de vorming van tandplak en tandsteen tegen en zorgt voor een frisse adem.

Vet Aquadent
Vet Aquadent is een smakelijke vloeistof met een bacterieremmende werking. Hierdoor wordt de opbouw van tandplak en tandsteen verminderd en krijgt uw hond een frisse adem. Het kan gewoon door het drinkwater gemengd worden.
Indien uw hond echter al tandsteen heeft ontwikkeld zal Vet Aquadent dit niet weghalen of doen oplossen.

 

Tanden poetsen
Door de tanden en kiezen van uw hond te poetsen voorkomt u dat tandplak en tandsteen ontstaat en dat het gebit aangetast wordt. Twee of drie keer per week poetsen is al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Echter, wij raden u aan om het gebit van uw huisdier elke dag te poetsen..
Voor het poetsen hoeft u de mond niet open te trekken, de lip optillen is voldoende. U hoeft alleen maar de buitenkant van de tanden en kiezen te poetsen, de binnenkant wordt door de tong gepoetst.
Er zijn verschillende middelen waarmee u het gebit van uw hond kunt poetsen. Er bestaan speciale tandendoekjes, die u simpel om uw vinger kunt doen, deze methode is vrij makkelijk en wordt ook  goed geaccepteerd.

U kunt met dit tandendoekje ‘droog’ poetsen, maar u kunt ook een beetje tandpasta gebruiken Ook kunt u een klein beetje Vet Aquadent op het doekje druppelen en dan beginnen met poetsen.
Uiteraard bestaan er ook speciale tandenborstels deze zijn iets kleiner dan de tandenborstels voor mensen.

Sommige dieren laten het tanden poetsen niet toe.Dan zijn het Royal Canin Dental dieet en de Vet Aquadent een goed alternatief.
Voor pups is het dus belangrijk dat ze op jonge leeftijd al leren dat er naar het gebit gekeken wordt en dat het schoongemaakt wordt. Het beste is om hiermee te beginnen als ze tussen de 8 en 12 weken oud zijn, de pup zit dan nog in de 1e socialisatiefase. In deze fase zijn ze erg nieuwsgierig en zullen ze het leren poetsen als een leuk spelletje zien. Hierna komt de pup in de 2e socialisatiefase, waarin ze vaak wat angstiger zijn.Tandpasta
Er bestaat speciale, smakelijke tandpasta voor honden. De tandpasta activeert en stimuleert het natuurlijk afweersysteem in de mond. De tandpasta voorkomt tandplak, tandsteen en een slechte adem. Daarnaast is het geen probleem als uw hond de tandpasta doorslikt.

 

Voor meer informatie over het gebit van uw huisdier kunt u kijken op www.gebitscontrole.nl
Via www.gebitscontrole.nl/gebitsverzorging/poetsinstructies kunt u video-instructies bekijken over tanden poetsen bij uw huisdier.

 
         
 
Dierenartsenpraktijk Barendrecht | Dr. De Visserstraat 1A | 7204 KM Zutphen | Tel: 0575 527720