logo dierenartsenparktijk Barendrecht    
         
 


Lees ook:

 

De caviaIn het wild
Oorsprong en leefomgeving
Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Van nature zijn cavia’s groepsdieren. Hun gedrag is daar dan ook op afgestemd. In het wild leeft één beertje samen met een aantal zeugjes. Iedere groep heeft een territorium van gemiddeld een hectare.
Description: IMG_3765De groep leeft altijd samen en doet alles samen. De groep wordt natuurlijk groter naarmate er meer jonkies geboren worden, maar de beertjes worden weggejaagd als ze geslachtsrijp zijn, zodat de groep altijd maar uit één beer en een aantal zeugjes zal bestaan.
Iedere dag moeten ze eten zoeken en daarvoor gebruiken ze paadjes die ze zelf hebben gemaakt door heel vaak een bepaalde route te lopen. Die wildpaadjes lopen door gras, onder struiken, door en over rotsen. Als de groep zo’n paadje gebruikt, lopen ze achter elkaar; de leider (altijd het moedigste en sterkste dier) gaat voorop, en zo volgt de rangorde. De reden dat ze in een rijtje lopen is niet alleen zodat de leider kan bepalen waar ze heen gaan, maar ook omdat een rij cavia’s minder makkelijk een prooi is voor een roofdier dan een clubje cavia’s.
Vluchten is de enige mogelijkheid die cavia’s hebben om te ontkomen aan een vijand: hoewel ze scherpe tanden hebben, vechten ze daar niet mee. En omdat ze verder geen attributen hebben om mee te vechten, zoals klauwen, kunnen ze niets anders doen dan vluchten.

Voeding
De wilde cavia eet veel groenvoer. Ze eten onder andere (stekelig) struikgewas, kruiden, bloemen, vruchten, gedroogd gras (hooi) en andere gedroogde planten, bladeren (al dan niet droog), knollen, wortels, graansoorten en alles wat er nog meer beschikbaar is aan plantaardig voedsel. Het gedroogde gras hebben cavia’s nodig omdat er ruwe vezels in zitten.
Ook eten cavia’s in het wild allerlei soorten pitjes, nootjes en zaadjes. Zoals graan, gerst, haver, zonnebloempitten, gedroogde maïs en wat er nog meer voor handen is.

Huisvesting
De kooi
Cavia’s zijn groepsdieren. Het is voor een cavia dan ook niet leuk als hij alleen in een kooi zit. Een kooi moet minimaal 80 bij 60 centimeter zijn. Cavia’s lopen in de natuur erg veel en het is belangrijk dat ze genoeg bewegingsruimte hebben als ze in een kooi zitten.
Als bodembedekking iszaagsel het beste. Eventueel daar nog kranten onder leggen, maar pas wel op dat de cavia hier niet aan gaat knagen.
Zorg altijd voor vers water en hooi in de kooi. Hooi is niet alleen om te eten, maar hij kan zich er ook in verstoppen en dat vinden cavia’s altijd erg prettig.
Verder zijn er veel leuke dingen te maken of te kopen om de kooi leuk te houden voor de cavia, bijvoorbeeld een huisje of een buits waar ze doorheen kunnen lopen. Of maak van groenvoer  een spies zodat de cavia een beetje moeite moet doen voor iets lekkers. Zo blijft de kooi leuk en spannend voor decavia en hoeft hij zich niet te vervelen.

 

Description: IMG_2235Description: IMG_2098

 

Voeding
Cavia’s hebben veel gevarieerd voedsel nodig, zoals groenvoer, fruit, ruwvoer en korrelvoeding, aangevuld met vitamine C. Net als een mens kan de cavia zelf geen vitamine C aanmaken. Een gebrek aan vitamine C kan ernstige ziekten tot gevolg hebben. Een van de bekendste ziekten is scheurbuik.
Er zijn veel soorten fruit en groenvoer die de cavia mag hebben. Klik hier voor de lijst. Geef nieuw groenvoer in kleine beetjes om de darmen van de cavia te laten wennen.
Het is belangrijk dat er altijd hooi aanwezig is zodat de cavia zich daarin kan verstoppen en er lekker aan kan knabbelen. Cavia’s moeten onbeperkt kunnen eten, het is belangrijk dat hun darmen aan het werk blijven.
Description: 46Daarnaast mogen cavia’s nog korrelvoeding hebben. Er zijn verschillende soorten maar het beste is om een mengvoer te geven. Deze brokjes zijn allemaal hetzelfde en zo kan de cavia dus niet alleen de lekkerste brokjes er tussen uit eten.
Kies voor korrelvoer waar ook vitamine C aan is toegevoegd.

Groenten die cavia’s dagelijks mogen eten:
Alfalfa
Andijvie
Asperges
Bleekselderij
Gras
Mais
Paprika
Peterselie (niet aan zwangere zeugen geven omdat dit een miskraam op kan wekken)
Pompoen (niet de pitten)
Radijsjes
Spinazie
Venkel
Wilde spinazie
Witlof
Wortel (winterwortel en peentjes)
Wortelloof

Groenten die je cavia in beperkte hoeveelheden mag hebben:
Artisjok
Avocado
Bietenblad
Bloemkool (zowel het blad als de roosjes)
Boerenkool
Broccoli
Chinese kool
Groene kool
IJsbergsla
Komkommer
Paksoi
Sla – alle soorten
Spitskool
Spruitjes
Tomaat
Witte kool

Overzicht van fruit:
Een cavia mag in principe al het fruit hebben, zolang het maar rauw is. Maar de meeste cavia’s vinden erg zoet fruit niet zo lekker. Cavia's die er gevoelig voor zijn, kunnen diarree krijgen of zachte keutels van fruit.

Wat ze mogen:
Aardbeien
Abrikozen
Ananas
Appel
Banaan (Ze eten de schil ook rustig op maar deze moet uiteraard wel onbespoten zijn.)
Bramen
Citroen (Sommige cavia's vinden het lekker - dit kan kloofjes in de lippen veroorzaken als de cavia daar gevoelig/allergisch voor is)
Druiven
Grapefruit
Kersen
Kiwi
Mango
Meloen (zowel suikermeloen als watermeloen. De schil en pitjes eten ze ook)
Nectarines
Papaya
Peer
Perziken
Pruimen
Rozebottel
Sinaasappel
Sharonfruit

 

Giftige planten zijn:

Aardappel
Abrikoos
Aloë
Amandelen
Asperge
Aubergineplant
Berenklauw
Bieslook
Blauwe regen
Bonen
Boterbloem
Cactussoorten
Champignons
Crocus
Denneboom
Druibenpitten
Duitse brem
Erwten
Eucaliptus
Gatenplanten
Gouden regen
Hortensia
Hulst
Hyacinten
Jacobskruiskruid
Jeneverbes
Kamperfoelie
Kapucijner
Kastanje
Kerstroos
Kerstster
Klaproos
Klimop
Knoflook
Laurier
Lavendel
Lelie-achtigen
Liguster
Mahonia
Maretak
Narcissen
Olijven
Oranjeboompje
Orchidee
Palm
Perzik
Petunia
Peultjes
Pinda
Prei
Pruimen
Prunus
Rhodondendron
Rode kool
Sleutelbloem
Sneeuwklokje
Spar
Tarwe
Taxus
Tulpen
Uien
Varens
Vingerhoedskruid
Vlier
Walnoten

 

Voortplanting
Description: Afbeelding 2036Cavia’s zijn al vruchtbaar als ze 5 weken oud zijn, maar ze zijn pas fokrijp op een leeftijd van 5-6 maanden. Daarnaast mag een cavia niet een eerste nestje krijgen als ze al ouder dan 1 jaar is. Dan zijn de heupjes dusdanig vastgegroeid dat de jongen er niet meer door kunnen. Pas dus goed op als je een mannetje en een vrouwtje samen hebt!

De draagtijd van een cavia is 65-70 dagen en een paar uur na de bevallling is de moeder alweer vruchtbaar. Cavia’s zijn nestvlieders, dat betekent dat ze al ‘kant en klaar’ geboren worden. Ze hebben de oogjes open, al een vacht en ze kunnen al lopen en zelfstandig eten.
Haal ze echter nog niet bij de moeder weg, want ze moeten toch 4-5 weken de kans krijgen om bij hun moeder te drinken. Als ze eenmaal 5 weken oud zijn de zeugjes en de beertjes van elkaar scheiden omdat ze dan al vruchtbaar zijn.

Tips voor kooiverrijking
Cavia’s vinden een aantal dingen leuk, zoals slapen, rusten, liggen, hof maken en paren. Maar één van de dingen die ze het leukst vinden, en wat ze bijna de hele dag door kunnen doen, is eten. Eten is ten slotte van levensbelang. Wat een cavia ook heel belangrijk vindt is veiligheid. Want pas als een cavia zich veilig voelt kan hij alle andere dingen doen. Om een cavia te amuseren, kun je hem iets voorzetten dat met veiligheid of eten te maken heeft. Of beter nog; met allebei. Bijvoorbeeld een berg hooi in de kooi vindt een cavia prachtig, hier kan hij veilig onder zitten en hij kan er van eten. Er zijn uiteraard meer leuke ideeën die met eten of schuilplaatsen te maken hebben. Hieronder nog wat tips:

  • Hangmat (van bijvoorbeeld een oude handdoek)
  • Groenvoer aan spies
  • Groenvoer in hooiruifjes
  • Hooi in bijvoorbeeld een wc-rolletje (net zoiets als hooiruifjes)
  • Buis / tunnel
  • Verdieping maken
  • Tentje
  • Groot groenvoer (bijvoorbeeld een hele tomaat in plaats van in stukjes)
 
         
 
Dierenartsenpraktijk Barendrecht | Dr. De Visserstraat 1A | 7204 KM Zutphen | Tel: 0575 527720